Co je kolagen?

Kolagen je nejrozšířenější formou bílkoviny v těle. Je základním stavebním prvkem kostí, kůže, svalů, šlach, vazů a dalších pojivových tkání, které zajišťují pevnost a oporu v celém těle. Při zdravé stravě si vaše tělo může vytvářet kolagen z aminokyselin obsažených v bílkovinách spolu s vitaminem C, zinkem, mědí a manganem. S přibývajícím věkem se však stávající kolagen rozpadá rychleji, než jej tělo dokáže znovu vytvořit.

Jaké jsou různé typy kolagenu?

Vzhledem k tomu, že bylo identifikováno 28 různých typů kolagenu, může být určení, který doplněk stravy užívat, nepřehledné. Podívejme se na tři nejvýznamnější.

  • Kolagen typu I tvoří 90 % kolagenu a nachází se v těle od hlavy až k patě. Když tedy zvažujete jakýkoli doplněk stravy, měl by být součástí složení kolagen typu I pro celkovější podporu.
  • Kolagen typu II se často vyskytuje v doplňcích stravy, které podporují zdraví kloubů, protože se nachází převážně v chrupavkách.
  • Kolagen typu III se nachází především ve svalech, tepnách a orgánech.
  • Ostatních 25 typů kolagenu je důležitých pro jiné oblasti těla, ale jsou potřebné pouze v menším množství. Když se nad tím zamyslíte, 90 % vašeho kolagenu tvoří typ I, což znamená, že zbylých 10 % je rozděleno mezi ostatních 27 typů.

Jak můžete zvýšit množství kolagenu ve svém těle?

Součástí podpory tvorby kolagenu v těle je samozřejmě vyvážená strava včetně kvalitních bílkovin (které poskytují stavební kameny pro kolagen), dostatek pohybu a spánku, nekouřit, používat opalovací krémy (chrání kolagen v pokožce před rozkladem vlivem UVB/UVA záření).

Kromě toho jsou k dispozici kolagenové doplňky stravy. Je však důležité si uvědomit, že tyto doplňky by měly mít kolagen v „peptidové“ formě, což znamená, že molekula kolagenu byla rozložena do menší formy. Celou formu molekuly kolagenu nelze vstřebat.

Na co se zaměřit ve složení kolagenových doplňků?

Vzhledem k ohromujícímu množství možností v kategorii kolagenových doplňků je důležité vědět, na co se zaměřit, pokud jde o složky.

Pro dosažení optimálních výsledků hledejte kolagenový doplněk, který obsahuje klinicky zkoumané složky, jako je vitamin C, vitamin A a biotin. Vitamin C může pomáhat chránit pokožku a napomáhá tvorbě kolagenu ve vrstvě dermis a vitamin A pomáhá s obnovou pokožky ve vrstvě epidermis. Biotin podporuje zdravou pokožku, vlasy a nehty.

Podobné příspěvky